Menu

Menu

Ordinační hodiny: LANŠKROUN

pondělí:

8:00 - 12:00
14:30 - 18:00

úterý:

8:00 - 12:00
14:30 - 18:00

středa:

8:00 - 12:00
14:30 - 18:00

čtvrtek:

8:00 - 12:00
14:30 - 18:00

pátek:

8:00 - 12:00
14:30 - 16:00

SVITAVY

pondělí:

9:00 - 12:00
13:30 - 17:00

úterý : 9:00 - 12:00
13:30 - 17:00
středa : 9:00 - 12:00
13:30 - 17:00
čvrtek: 9:00 - 12:00
13:30 - 17:00
pátek: 9:00 - 12:00
13:30 - 16:00

Naše klinika je zapojena do vzdělávacího procesu budoucích veterinářů

Zlomené křídlo amazoňana Huberta (Amazona amazonica)

Zlomené křídlo amazoňana Huberta (Amazona amazonica)

Postup zákroku

obr. 1 obr. 2 obr. 3 obr. 4 obr. 5 obr. 6 obr. 7 obr. 8 obr. 9 obr. 10 obr. 11

Amazoňan Hubert byl na naší kliniku referován z veterinárního pracoviště v Zábřehu poté, co mu diagnostikovali dislokovanou frakturu humeru pravého křídla (Pozn.: dislokovaná fraktura humeru je pojem označující zlomeninu kosti pažní a následné oddálení obou kostních fragmentů). Ke správnému srůstu kosti je potřeba tyto fragmenty navrátit do původní polohy a pevně je zafixovat. Situaci komplikovalo to, že zlomenina byla již 6 dní stará.

Po provedení RTG vyšetření jsme potvrdili diagnózu z původního pracoviště. Snímek 1 zobrazuje zlomenou kost pažní, červené šipky ukazují na volné konce kostních fragmentů.

Před započetím operace se Hubert uvedl do anestezie, odstranilo se peří nad operačním polem křídla (obrázek 3) a byl napojen na inhalační přístroj (snímek 4).

Snímek 5 zobrazuje přístup ke zlomené kosti pažní. Žlutou šipkou je označen nervus radialis, který se při operaci nesmí poranit, protože by pak Hubert už nikdy nemohl létat.

Repozice kostních fragmentů a následná fixace intramedulárním hřebem (žlutá šipka). (obr. 6)

Sešitá operační rána. (obr. 7)

Operační rána překrytá Aluminium sprayem. (obr. 8)

RTG snímek srostlé kosti před vyndáním fixačního hřebu Červená šipka ukazuje na místo srůstu zlomeniny. (obr. 9, 10)

Spokojený Hubert se srostlým křídlem. (obr. 11)

Zpět

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.